"KURSISTEN"

Den "omvendte" kursusholder..

"Kursusholderen"

Klokken var kun lige godt 07,00 denne morgen da jeg vågnede efter en god nats søvn, på værelse nummer 47 på HOVBORG KRO & Kursuscenter, det første som mine øjne faldt på var det buede murstensloft, som var blevet bevaret fra bygningens tidligere anvendelse som svinestald. 
Dette havde kromutter Johanne Jørgensen som huserer i receptionen, nemlig fortalt mig aftenen i forvejen, da jeg træt og lidt gnaven, med udsigt til endnu et job som kursusleder på et nyt trivielt kursus, var ankommet til kroen, men allerede da jeg svingede ind på den store parkeringsplads med de gamle toppede brosten og den gamle heste kærre, og ikke mindst senere da jeg stod i foyeren, hvor ilden knitrede lifligt i den åbne pejs, fornemmede jeg at det måske skulle blive en anderledes oplevelse at være på HOVBORG KRO & Kursuscenter.
Efter et hurtigt morgen bad trak jeg gardinerne fra og skuede ud over gårdspladsen med alle nutidens moderne køretøjer, dette stod i skærende kontrast til året 1790 hvor det gamle stråtækkede stuehus var rammen om kroens spæde start. Her flokkedes studedriverne som jog deres kvæg ned ad Studedrivervejen til de store kvægmarkeder i Ribe, Husum og Hamborg. Det var naturligt at stoppe ved Holmeåen, hvor kreatuerne kunne drikke vand og græsse i engene og studedriverne kunne få et måltid mad på Hovborg Kro.
Hurtigt var jeg tilbage i nutiden, for mine næsebor havde opfanget en svag duft af hjemmemalet og friskbrygget kaffe. Kaffen blev indtaget i små lavloftede stuer med navne som gl. skænkestue, lille stue, samt grøn, rød og blå stue, navne som ledte tankerne hen på stuerne i mine børns vuggestue/børnehave.





Da jeg fra det velassorterede morgenbord ville tage et blødkogt æg, kom kroens assisterende chef Søren Kristensen hen og fortalte en lille sandfærdig historie fra nogle år tilbage, her havde en københavner bedt serveringsdamen Stinne, som var noget op i årene, om et blødkogt æg, hvortil hun svarede ”så skal jeg se om jeg kan fange en høne”. Senere da gæsten havde fået sit æg klagede han over konsistensen, hvortil svaret fra Stinne var ”så må jeg have fået fat i den forkerte høne”. 
Under indtagelsen af mit morgenmåltid faldt mit blik på væggene i den lille stue og her bemærkede jeg ophængte papirklip af H. C. Andersens eventyr bl.a. Konen med æggene. Men her hang også billeder af tidligere kromænd og stoute mænd og kvinder fra egnen. På gangene på vejen til mit kursuslokale ”Loen” passerede jeg i massevis af plancher med avisudklip omhandlende kroens historie.
”Loen” i den tidligere lade, viste sig at være et pænt stort lokale, med fritliggende træbjælker og højt til loftet, her var der god plads til ca. 20 personer, lokalet var lyst og venligt med alt i AV – udstyr, Pc’er og Internet opkobling, placeret mellem den lukkede kro have på den ene side og kroen store park, hvor igennem Holme Åen har sit gennemløb, på den anden side. 
Da vi senere skulle ud i grupper, foregik dette i lokaler med så landlige navne som ”Hestestald”, ”Roerkammer”, ”Høloft” og ”Ladeloft”.
Frokosten som blev indtaget i den smukke lyse ”Fyrstuen”, med mulighed for at sidde udenfor på terrassen i den hyggelige kro have. 
Frokosten som var en tag selv buffet, med lune retter, i øvrigt lækker sammensat af kroens køkkenchef Henrik Stoustrup.



Med frokosten vel overstået var det tid for lidt motion i kroens park, hvor der bl.a. er placeret en stor mindesten til ære for folketingets tidligere formand nu afdøde Ivar Hansen, som var fra egnen.
Stenen er rejst af Grindsted kredsens Venstre, hvis folketingskandidat Ivar Hansen var.

I parken kan man også se hvorledes elmetræer ramt af elmesyge, ved hjælp af motorsave kan blive til 2 flotte skulpturer. Den ene forestillende ”Skovhans” en tidligere skovarbejder fra Hovborg. I øvrigt er egnen meget præget af de omkringliggende plantager, således havde Enrico Dalgas (ham med hvad udad tabes skal indad vindes) til huse på det nærved liggende Høllund Søgård. 
På gangen udenfor kursuslokalet hænger et tværsnit af en Sitkagran plantet af netop Enrico Dalgas, granen måtte lade livet under den store orkan som drog over det sydlige del af landet i december 1999.



Aftensmåltidet en dejlig 3 retters menu bestående af Bagt laks på tallerken, kalvetykstegsfilet med savojkål i persillefløde og som dessert Bombe D’or, en dejlig orange sorbet omkranset af vanilleparfait overtrukket med chokolade. 
Det hele smagte himmelsk og blev serveret af kroens dygtige tjenerstab under ledelse af restaurantchef Lene Stoustrup, som er værtsparrets ældste datter og i øvrigt gift med køkkenchefen Henrik Stoustrup, så arvefølgen og dermed kroen videreførelse skulle hermed været sikret.
Efter indtagelse af dette overdådige måltid var det tid for en vandretur på en af de 4 afmærkede stier som gennemkrydser Holme Å dalen, vi valgte den grønne rute en ca. ½ times vandretur langs med åen, forbi Hovborg Hytteby, Hovborg Campingplads, forbi Hovborg Fiskeri og tilbage til kroen.
Her ventede kromanden Jørgen Jørgensen på os i sin hyggelige lille vinkælderen, vi fik lov at smage nogle vine fra familie vinfirmaet BRUNELLI i San Pietro in Cariano i Italien, nærmere bestemt beliggende nordvest for Verona og ikke så langt fra Gardasøen, her fremstilles de kendte Valpolicella vine, hvoraf den mest berømte vel nok er Amaronen. 
HOVBORG KRO & Kursuscenter importerer vinene direkte fra familien BRUNELLI og det var tydeligt at mærke at kromanden var i sit ”es” her var virkeligt også noget han kunne lide at fortælle om, det blev dog også til en lille historie om en indremissionsk præst fra Kolding, der ofte besøgte kroen, her kunne hans menighed ikke se, at han nød spiritus. En dag havde han fået lidt vel at drikke så da han skulle læse teksten på kroens tændstikæsker, som lyder således.: 

Tak faa de Do ett kjor faabi- 
her ska Do ha, hwa Do ka li,
o sku et skie te Do føl Traang,
æ Do walkommen en anden Gaang. 

Kom det til at lyde således.:
Tak faa de Do ett kjor faabi- 
her ska Do ha, hwa Do ka li,
o ska Do skie og Do føl trang 
så er et henad den lange Gaang.

Aftenen sluttede, henslængt i bløde lædersofaer, på vort opholdsrum ”Ladeloftet”, med en selvbetjeningsbar og masser af plads. Her indtog vi kaffen og en velskænket cognac, mens ilden knitrede i pejsen og blød musik fra stereoanlæggets højtalere strømmede os i møde.
Efter en lang spændende og oplevelsesrig dag på HOVBORG KRO & Kursuscenter, lagde jeg mig mæt og veltilfreds tilrette på værelse 47, mens månen tittede ind gennem vinduet og kærtegnede mit trætte ansigt. 

Share by: